Ukrasni profili dio su umjetnosti u ekskluzivnim interijerima

Ukrasni profili, kao i zidne obloge, u kombinaciji sa tapetama dolaze do zamijetnog izražaja, što prostoru daje visoku eleganciju. Ukrasni profili mogu biti od drveta, gipsa, stiropora i slično no najčešće se upotrebljava poliuretanska smjesa sa raznim dodacima. Ukrasni profili prije bojanja se detaljno obrađuju kitanjem i brušenjem tako da se ne ne vide spojevi i neravnine. Ukrasni profili su nepobitno elegantna dekoracija u prostoru i služe kao završni okvir nakon postavljanja tapeta. Osim gornjeg dijela zida stavljaju se i kao dodatna dekoracija po sredini zidova što nazivamo zidne štukature. Zidne štukature su tanje i jednostavnijeg su oblika za razliku od stropnih. Ispod 90 cm dolaze jače štukature koje su napravljene od tvrđih materijala.

Kako se postavljaju ukrasni profili?

Ukrasni profili, ukoliko se pravilno postave, dodatno će podići izgled interijera čineći ga posebnijim i glamuroznijim. Postavljanja profila ili štukatura je jednostavan i lagan posao. Kada kažemo lagan, mislimo na fizički nije težak ali zato od vas zahtjeva puno preciznosti i pedantnosti. Prilikom postavljanja poželjno je što duže komade iskoristiti na vidljivim mjestima bez puno spojeva. Ukoliko moramo iskoristiti i kraće komade, gledati ćemo da to budu neka manja, nezamjetna mjesta.

Poliuretanski ili stiroporni ukrasni profili

Rezanje i ukrajanje se sa izvodi sa cirkularom za poliuretanske profile, ručnom pilom za kutove i skalperom.Pričvršćivanje za površinu se izvodi pomoću ljepila za poliuretanske profile koje možete kupiti u tubama ili u kanticama.Ljepilo u tubama je dosta jednostavnije koristiti i omogućuje nam kontroliranu potrošnju.Ljepilo se nanosi na poleđinu profila sa gornje i donje strane po cijeloj dužini te dodatno u kutevima i spojevima. Da bi profili što bolje sjeli između zida i stropa, preporučuje se ravna površina po cijeloj dužini, a ukoliko imamo problema sa pričvršćenjem, koristimo krep traku radi dodatnog učvršćivanja koju na kraju skidamo kada se ljepilo u cijelosti stvrdne. Nakon što su ukrasni profili postavljeni, slijedi dodatno kitanje sa auto kitom, te finim kitom za brušenje. Izbrušene spojeve najprije oprašimo, impregniramo, te ih pofarbamo kao predbojanje u željenu boju. Nakon sušenja pristupamo bojanju obično u dvije ruke željenom bojom na bazi vode.

Drveni ukrasni profili

Princip je skoro isti kao i kod poliuretanskih ukrasnih profila samo je razlika to što su ovi profili teži pa zahtijevaju više pažnje oko odabira prikladnog pričvršćivanja za površinu.Bojanje je u principu isto koje može biti na bazi vode ili na bazi ulja.