Za uspješno postavljanje foto tapeta neizbježna je pomoć profesionalaca

Postavljanje foto tapeta kompliciranije je od postavljanja običnih tapeta. Prilikom ljepljenja potrebno je ocrtati na zidu olovkom vertikalnu i horizontalnu liniju ako se radi o kvadratnim komadima koji su najčešći, te obavezno poštovati upute za redoslijed postavljanja foto tapeta. Mjehuri na foto tapeti koji se pojave nakon ljepljenja od vlažnosti su i nestat će u potpunosti nakon sušenja. Podloga prije postavljanja foto tapeta treba biti dobro pripremljena – čista i impregnirana, bez izbočina i udubina. Ukoliko se postavljaju zidni murali ili foto tapete iz cijelih komada od stropa pa do poda, tada je princip postavljanja foto tapeta puno jednostavniji i brži. Alat koji vam je potreban za postavljanje foto tapeta je mekana dugačka četka i oštar skalpel.

Nedostaci postavljanja foto tapeta su vidljivi spojevi, obično 2-3 mm, ovisno koliko poštujete vrijeme postavljanja koje mora biti uvijek isto. Ukoliko pustite da foto tapeta “odstoji”, javlja se problem jer se foto tapeta širi te je nećete moći spojiti na pravilan način. Foto tapeta jako je tanka i mota se prilikom premazivanja ljepilom, a obrezivanje tapete je komplicirano time više ako je tapeta mokra jer se kida bez obzira koliko oštar skalpel imali, pa je preporuka da se obrezivanje foto tapeta vrši kada je skoro suha.

Foto tapeta koja se postavlja u vaše prostore traži strpljivost i preciznost. Na tržištu postoje i Panel tapeta koja je ustvari foto tapeta za ulazna vrata točnih dimenzija. Vrata je potrebno inpregnirati te skinuti špijunku i bravu. Vrata bi trebala imati rubni dio do kojeg se postavlja foto tapeta jer to uvelike olakšava postavljanje foto tapete.

Upute za postavljanje foto tapeta:

  • Pregledajte foto tapete jesu li sve na broju i imaju li kakvu grešku.

  • Zamješajte ljepilo koje obično dolazi ispod poklopca tube u kojoj je foto tapeta ukoliko se radi o običnim foto tapetama.

  • Pregledajte površinu na kojoj se lijepi foto tapeta i odstranite nenosive dijelove.

  • Izmjerite sredinu zida i nacrtajte okomicu prema uputstvima koje ste dobili na tubi.

  • U točnom vremenskom razmaku mažite tapetu i zid te je isto tako zaljepite.

  • Svaki sljedeći komad mora biti u vremenu ljepljenja kao i prvi.

  • Fototapeta obično prelazi jedna preko druge zbog širenja i spojevi su vidljivi.

  • Pojaviti će se mjehuri koji će u potpunosti nestati za par sati ovisi o toplini.

  • Pažljivo rukovati sa tapetom te obratite pažnju na brisanje boje ukoliko je morate prati prilikom ljepljenja.

  • Teško se obrađuju rubni dijelovi sa skalpelom dok je tapeta mokra stoga oprez.

Gdje pronaći veliki izbor zidnih tapeta? Kvalitetan i bogat izbor potražite među zidnim tapetama “Meblo” i “Kika”, a ukoliko želite projicirane vlastite slike na foto tapetama, na Internetu možete pronaći renomirane firme za izradu murala koje će u potpunosti zadovoljiti sva vaša očekivanja.